Warmtepomp Dijken

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten switchen naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Via deze website ontdek je alle details voor een warmtepomp in Dijken. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare info en tips en vind de voordeligste installateur in Dijken!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Dijken? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je bruikbare informatie. Maak een keuze uit een onderwerp en jij checkt à la minute alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Dijken?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Dijken?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dijken

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel moeilijk. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Dijken aan te raden. De keuze maken voor een bedreven specialist is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Ariston verwarming). Wat is een bekwame installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.600 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €2.500 – €6.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Dijken.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nieuwland.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 – €18.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Atag, Nefit, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dijken

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dijken

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dijken te ontcijferen.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1700 €2000 4 jaar
Lucht-water €6500 €2300 €2600 7 jaar
Bodem-water €14100 €3500 €4000 11,5 jaar
Water-water €18100 €5600 €5800 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Friese Meren?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente De Friese Meren) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Dijken geldt alleen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 tot €4450. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het model, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta AWR-MTD2-XE 0041MS heeft €2.050,00 subsidie en wat betreft de Galletti LEP 062PL heb je recht op €7.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Dijken

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Westdorp plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht en combineert dat met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2800 – €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €265 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen