Warmtepomp Westdorp

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het laten installeren van de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van gas is een warmtepomp. Middels de tips van onze experts doorzoek jij tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Westdorp. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle cruciale info en tips en vind de voordeligste installateur in Westdorp!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Westdorp? Door onze experts check jij bruikbare adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en je leest rap bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Westdorp?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Westdorp?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westdorp

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is nogal complex. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Westdorp onmisbaar. De zoektocht naar een competente installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Inovatech GmbH warmtepomp). Waar vind ik een betrouwbare warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.400 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €6.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.500 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Westdorp.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Haps.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Remeha, Vaillant, AWB, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch product. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westdorp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westdorp

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westdorp uit te rekenen.

Type warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1400 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €4900 €2100 €2100 9 jaar
Bodem-water €14900 €5500 €4200 13 jaar
Water-water €18200 €4300 €5000 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel consumenten overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Borger-Odoorn) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Westdorp is alleen van toepassing op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2600 – €5500. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Thermia iTec 9 heeft €1.900,00 subsidie en bij de Daikin ERLQ008(**)V + EHSHB08P30(**) heb je recht op €1.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Westdorp

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Ouderkerk aan de Amstel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 en €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €265 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen