Warmtepomp Haps

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De optie in plaats van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Door onze vergelijker doorzoek jij diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Haps. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle relevante tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Haps!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Haps? Via onze specialisten lees jij praktische tips en adviezen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en ontdek meteen alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Haps?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Haps?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haps

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is tamelijk gecompliceerd. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in Haps onontbeerlijk. Het selecteren van een betrouwbare installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hiseer installatie). Waar vind ik een competente installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.350 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Haps.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg werken we met 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Rolde.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 tot zo’n €19.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Nefit, Vaillant, Atag). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone oplossing. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte type is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haps

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Haps

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haps te berekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1500 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €2100 €2000 7 jaar
Bodem-water €14600 €5100 €3300 12 jaar
Water-water €17300 €4400 €5800 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Cuijk?
Straks moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel woningen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Cuijk) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Haps kun je enkel aanvragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2550 en €4900. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHBH16(**)3V staat gelijk tot €2.700,00 subsidie en bij de Weishaupt/Monarch WWP W 65 ID krijg je subsidie tot €8.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Haps

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Babyloniënbroek plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met gewone stroom. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 tot €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €255 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen