Warmtepomp Babyloniënbroek

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Met behulp van de tips van onze experts check jij alle informatie over een warmtepomp in Babyloniënbroek. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle onmisbare specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Babyloniënbroek!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Babyloniënbroek? Door onze experts bekijk je belangrijke tips en adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en je ontdekt meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Babyloniënbroek?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Babyloniënbroek?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Babyloniënbroek

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is vrij complex. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Babyloniënbroek noodzakelijk. Het selecteren van een aangesloten installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Venco). Hoe herken je een degelijke vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.600 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €3.500 – €7.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Babyloniënbroek.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Kwadendamme.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.500 tot zo’n €19.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, AWB, Vaillant, Nefit, Atag). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een 100% elektrische systeem. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Babyloniënbroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Babyloniënbroek

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Babyloniënbroek te bepalen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1000 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €6000 €2200 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €5200 €2500 12 jaar
Water-water €17800 €5700 €5100 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Aalburg?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Aalburg) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Babyloniënbroek kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1300 tot €4700. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Alpha Innotec LW 160 H-AV-LUX 2.1 staat gelijk tot €2.500,00 subsidie en voor de YORK Ecofrio v2 YLHA 80 T/TP krijg je subsidie tot €7.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Babyloniënbroek

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Starnmeer plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2650 en €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €365 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen