Warmtepomp Kwadendamme

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten kiezen voor een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Aan de hand van de info van onze specialisten check jij alle details voor een warmtepomp in Kwadendamme. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle relevante informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Kwadendamme!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Kwadendamme? Op onze website lees je handige informatie. Klik op een item uit onze FAQ en je leest snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Kwadendamme?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Kwadendamme?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kwadendamme

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Kwadendamme benodigd. De keuze maken voor een geoefende expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Techneco). Hoe herken je een doorgewinterde vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen februari 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.300 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €2.500 – €6.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Kwadendamme.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken zien we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Uithuizermeeden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 en €20.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Nefit, Remeha, Intergas, AWB). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire product is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kwadendamme

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kwadendamme

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kwadendamme te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1600 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €6600 €1600 €2300 9 jaar
Bodem-water €14200 €4600 €4200 12,5 jaar
Water-water €18100 €4000 €4400 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Borsele?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode zullen veel huizen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Borsele) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Kwadendamme is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 en €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Galletti HWMC029H biedt €3.450,00 subsidie en m.b.t. de Hautec HCS-PN-38 (88SF0381SDPN1) is dit €3.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Kwadendamme

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Doenrade plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4800. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €360 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen