Warmtepomp Doenrade

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het laten installeren van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten kijken naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Aan de hand van de tips van onze experts check je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Doenrade. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare info en tips en vind de voordeligste installateur in Doenrade!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Doenrade? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij nuttige tips & tricks. Druk op een van de vragen hieronder, en jij checkt ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Doenrade?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Doenrade?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Doenrade

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Doenrade cruciaal. De keuze maken voor een degelijke installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De vakman verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Buderus verwarming). Wat is een aangesloten warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.550 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €3.500 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Doenrade.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Nieuwvliet.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 t/m €20.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Atag, AWB, Remeha, Intergas). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric product. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Doenrade

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Doenrade

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Doenrade vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1600 €1300 7 jaar
Lucht-water €5200 €2100 €2000 6 jaar
Bodem-water €14400 €5600 €4800 11 jaar
Water-water €17500 €5800 €4900 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Schinnen?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel woningen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Schinnen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Doenrade geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1600 tot €4050. De uiteindelijke subsidie hangt af van het model, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Climaveneta BRAN2 0025m biedt €1.750,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti LEW 041HS is dit €6.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Doenrade

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Westergeest plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 – €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €385 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen