Warmtepomp Westergeest

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een systeem op gas niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl lees jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Westergeest. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle belangrijke details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Westergeest!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Westergeest? Op deze pagina doorzoek je praktische aanbevelingen. Selecteer een onderwerp en ontdek vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Westergeest?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Westergeest?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westergeest

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Westergeest cruciaal. De zoektocht naar een erkende expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ochsner warmtepomp). Wat is een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder check je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.650 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Westergeest.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Harich.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.000 t/m €18.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, Nefit, AWB, Vaillant). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric product. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westergeest

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westergeest

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westergeest te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1000 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €6000 €1800 €2500 6 jaar
Bodem-water €15200 €5000 €4300 13 jaar
Water-water €18900 €4400 €4500 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel woningen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Westergeest kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 tot €4700. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Thermics Energie Hydra 6 kW biedt €1.700,00 subsidie en aangaande de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHBH08C9W is dit €2.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Westergeest

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze producten verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Oudewater plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in samenwerking met standaard elektriciteit. Om die reden kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €265 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen