Warmtepomp Harich

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is de keuze voor een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Aan de hand van de tips van onze experts vind je handige info betreffende een warmtepomp in Harich. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle relevante tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Harich!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Harich? Middels onze expertise check je handige informatie. Selecteer een veelgestelde vraag en jij bekijkt rap verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Harich?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Harich?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Harich

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is best wel pittig. Daarom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Harich onontbeerlijk. De keuze van een ervaren installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De vakman analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Itho Daalderop installatie). Wat is een vakkundige warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.550 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €4.500 – €6.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Harich.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Rotstergaast.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot zo’n €21.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, AWB, Vaillant, Atag). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Harich

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Harich

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Harich te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1900 €1800 7 jaar
Lucht-water €4200 €1900 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €4000 €3300 12,5 jaar
Water-water €18800 €5200 €4000 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente De Friese Meren?
Straks moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders wijken naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente De Friese Meren) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Harich kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1200 tot €4800. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHSXB16P50(**) geeft recht op €2.400,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning CORE 18 ligt dit op €4.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Harich

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Bakkeveen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €350 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen