Warmtepomp Bakkeveen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is de keuze voor een ketel op gas niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Aan de hand van onze website check jij uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Bakkeveen. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle onmisbare tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Bakkeveen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Bakkeveen? Hieronder achterhaal je nuttige adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en bekijk direct verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Bakkeveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Bakkeveen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bakkeveen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is nogal moeilijk. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Bakkeveen noodzakelijk. Het selecteren van een echte warmtepomp-installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check YORK). Hoe kies ik een geoefende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.450 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €20.000 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bakkeveen.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Lage Vuursche.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 t/m €20.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, AWB, Nefit, Remeha, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een volledig-elektrisch product. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bakkeveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bakkeveen

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bakkeveen vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1200 €2000 4 jaar
Lucht-water €5900 €2200 €2500 9 jaar
Bodem-water €14400 €4600 €3900 10 jaar
Water-water €18100 €4900 €4100 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Opsterland?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel consumenten overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Opsterland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Bakkeveen is alleen van toepassing op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1550 – €4350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec LW 251 geeft recht op €3.300,00 subsidie en bij de YORK YMP A0065PHE50 ligt dit op €4.450,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Bakkeveen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Steenderen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2850 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €375 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen