Warmtepomp Lage Vuursche

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het vervangen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Met behulp van onze vergelijker vind jij relevante tips betreffende een warmtepomp in Lage Vuursche. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle relevante informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Lage Vuursche!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Lage Vuursche? Op deze pagina vind jij handige aanbevelingen. Kies voor een veelgestelde vraag en ontdek meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Lage Vuursche?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Lage Vuursche?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lage Vuursche

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is behoorlijk ingewikkeld. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Lage Vuursche aan te raden. Het selecteren van een ervaren expert doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Deze expert analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Thermics Energie). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.400 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Lage Vuursche.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Ulvenhout.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 tot zo’n €21.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, AWB, Vaillant, Intergas, Nefit). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone installatie. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lage Vuursche

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lage Vuursche

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lage Vuursche uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €2000 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €4700 €2000 €2100 8 jaar
Bodem-water €14200 €3700 €4300 10 jaar
Water-water €18000 €5800 €4300 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Baarn?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Baarn) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Lage Vuursche is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2950 en €4950. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Galletti LCP 061MS geeft jou €6.350,00 subsidie en voor de Hautec HCS-PN-45/2T (88ST0902SCPN3) krijg je €4.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Lage Vuursche

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Donderen plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €370 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen