Warmtepomp Donderen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten investeren in een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Aan de hand van deze website vind je relevante tips over een warmtepomp in Donderen. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle bruikbare tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Donderen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Donderen? Op onze website achterhaal je bruikbare tips en adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en check meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Donderen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Donderen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Donderen

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is tamelijk pittig. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Donderen aan te raden. De zoektocht naar een doorgewinterde expert is net zo relevant als de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Clivet verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.400 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Donderen.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Nijeberkoop.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De investering ligt tussen de €8.000 tot €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Nefit, Remeha, Atag, AWB). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische type. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Donderen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Donderen

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Donderen uit te werken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1500 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €4400 €2000 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14400 €5300 €3600 14 jaar
Water-water €17900 €4400 €4700 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Tynaarlo?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel woningen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Tynaarlo) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Donderen geldt alleen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1400 en €5950. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Climaveneta BRAN2 0061t geeft jou €2.300,00 subsidie en m.b.t. de Galletti LEW 051HL krijg je €7.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Donderen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Westervoort plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2600 en €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €380 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen