Warmtepomp Westervoort

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het plaatsen van de gasgestookte ketel bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de tips van onze experts lees jij tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Westervoort. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle bruikbare details en vergelijk direct alle installateurs in Westervoort!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Westervoort? Op deze pagina doorzoek je bruikbare adviezen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en vind snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Westervoort?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Westervoort?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westervoort

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is nogal complex. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Westervoort cruciaal. De zoektocht naar een geoefende expert is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Airwell systeem). Hoe kies ik een geoefende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.550 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €5.000 – €7.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Westervoort.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Harskamp.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €8.500 – €20.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, Remeha, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een full-electric type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westervoort

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Westervoort

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westervoort te ontcijferen.

Model warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1600 €1400 6 jaar
Lucht-water €4300 €2500 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €14200 €4800 €3800 14,5 jaar
Water-water €18200 €4100 €4100 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Westervoort?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel huizen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Westervoort) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Westervoort is alleen aan te vragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2850 en €4350. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Toshiba Estia HWS-1104H-E1 + HWS-1404XWHM6-E1 geeft jou €2.200,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHVX08S26(**)9W krijg je €2.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Westervoort

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Ouwsterhaule plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 tot €4100. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €335 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen