Warmtepomp Harskamp

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het kiezen voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de CV-ketel is de warmtepomp. Middels de tips van onze experts achterhaal je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Harskamp. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle relevante tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Harskamp!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Harskamp? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je bruikbare aanbevelingen. Klik op een van de vragen hieronder, en je leest onmiddellijk verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Harskamp?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Harskamp?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Harskamp

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is nogal complex. Vandaar is een deskundige warmtepomp installateur in Harskamp onmisbaar. De zoektocht naar een aangesloten specialist doet niet onder voor de klus zelf. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check MDV installatie). Wat is een vakkundige warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.550 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €4.000 – €8.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Harskamp.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Rozendaal.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 tot zo’n €20.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, Remeha, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte product is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Harskamp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Harskamp

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Harskamp uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1200 €1800 4 jaar
Lucht-water €4400 €2500 €2200 6 jaar
Bodem-water €14700 €5700 €3500 12 jaar
Water-water €18100 €5800 €5200 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Ede?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Ede) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Harskamp geldt alleen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2350 tot €4150. Het totale bedrag hangt af van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHBX16(**)3V heeft €2.350,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning CORE 37 heb je recht op €7.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Harskamp

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Ballum plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 – €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €265 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen