Warmtepomp Ballum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het laten installeren van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van gas is een warmtepomp installatie. Met behulp van onze vergelijker lees je bruikbare informatie over een warmtepomp in Ballum. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle onmisbare tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Ballum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Ballum? Via onze specialisten check je zinvolle adviezen. Klik op een van de onderwerpen en je ontdekt binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Ballum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Ballum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ballum

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk ingewikkeld. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Ballum onontbeerlijk. Het kiezen van een degelijke vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check SmartHeat). Hoe kies ik een bedreven installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.600 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €3.000 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Ballum.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Landhorst.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €9.000 t/m €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Intergas, AWB, Nefit, Atag). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ballum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ballum

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ballum te berekenen.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1900 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €4400 €1700 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €15100 €4900 €2900 13,5 jaar
Water-water €18400 €4200 €5500 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Ameland?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overstappen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Ameland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Ballum kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1250 en €4650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec LW 380L/1 heeft €4.650,00 subsidie en aangaande de Aermec WRL-H 026 230Volt heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Ballum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Stein plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2700 – €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €385 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen