Warmtepomp Landhorst

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het aanvragen van een ketel op gas geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is een warmtepomp. Op de info van onze specialisten vind je concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in Landhorst. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle belangrijke specificaties en check prijzen van een installateur in Landhorst!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Landhorst? Middels onze expertise doorzoek jij zinvolle aanbevelingen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en jij checkt rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Landhorst?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Landhorst?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Landhorst

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is vrij pittig. Juist om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Landhorst onvermijdbaar. De keuze van een erkende vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Weider). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.700 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €4.000 – €6.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Landhorst.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Vaals.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 t/m €18.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, AWB, Nefit, Remeha, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Landhorst

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Landhorst

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Landhorst te bepalen.

Model warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1400 €1200 7 jaar
Lucht-water €4700 €2400 €2000 9 jaar
Bodem-water €14400 €4700 €2700 10,5 jaar
Water-water €18100 €5000 €4500 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Sint Anthonis?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Sint Anthonis) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Landhorst is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1500 en €4800. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Galletti LCP 081ML staat gelijk tot €7.200,00 subsidie en bij de Hautec HCS-PN-75 (88SF0451SDPN5) krijg je subsidie tot €3.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Landhorst

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Doornspijk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 – €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €390 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen