Warmtepomp Doornspijk

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het vervangen van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Middels de tips van onze experts bekijk jij uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Doornspijk. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle nuttige tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Doornspijk!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Doornspijk? Middels onze expertise vind jij nuttige tips & tricks. Kies voor een veelgestelde vraag en je ontdekt ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Doornspijk?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Doornspijk?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Doornspijk

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Doornspijk onvermijdbaar. Het selecteren van een betrouwbare installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over DUCO verwarming). Wat is een degelijke warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.250 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Doornspijk.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Nijetrijne.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 – €21.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Nefit, Atag, Remeha, AWB). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een 100% elektrische systeem. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Doornspijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Doornspijk

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Doornspijk te berekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1300 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €5300 €2500 €2800 6 jaar
Bodem-water €14100 €5700 €2500 10 jaar
Water-water €17900 €4000 €5000 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Elburg?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel woningen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Elburg) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Doornspijk is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1100 tot €5850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Climaveneta BRN2 0025m staat gelijk tot €1.750,00 subsidie en voor de Galletti LEW 052WS krijg je subsidie tot €7.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Doornspijk

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze modellen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Westwoud plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 tot €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €360 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen