Warmtepomp Nijetrijne

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het vervangen van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten dus over naar een alternatieve bron. De optie in plaats van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Gebaseerd op onze website lees je relevante tips voor een warmtepomp in Nijetrijne. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle cruciale details en check prijzen van een installateur in Nijetrijne!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Nijetrijne? Via onze specialisten check je belangrijke tips. Kies voor een van de vragen hieronder, en je vindt vlug alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Nijetrijne?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Nijetrijne?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nijetrijne

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk gecompliceerd. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Nijetrijne cruciaal. De keuze maken voor een degelijke warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check CIAT verwarming). Hoe kies ik een bekwame installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.700 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €3.500 – €7.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Nijetrijne.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Zoelmond.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 en €18.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Atag, Remeha, Nefit, Intergas). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch product. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nijetrijne

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nijetrijne

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nijetrijne vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1000 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €5300 €2200 €2100 8 jaar
Bodem-water €15300 €4100 €3900 9 jaar
Water-water €18800 €4200 €4500 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Weststellingwerf?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel gezinnen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Weststellingwerf) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Nijetrijne is alleen van toepassing op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1650 en €4150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de InterClima-MTA HCY 101 biedt €3.050,00 subsidie en m.b.t. de Warmblauw HP3BW 07EP is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Nijetrijne

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Haule plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht samen met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 – €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €395 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw