Warmtepomp Haule

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Op de info op deze pagina check jij waardevolle informatie voor een warmtepomp in Haule. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Haule!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Haule? Op onze website ontdek je handige tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt snel alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Haule?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Haule?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haule

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Haule noodzakelijk. Het selecteren van een aangesloten specialist is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over NIBE installatie). Waar vind ik een echte installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.750 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Haule.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Ruurlo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 t/m €21.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, Vaillant, Nefit, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haule

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Haule

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haule te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1100 €1000 6 jaar
Lucht-water €5900 €1700 €2200 9 jaar
Bodem-water €14000 €5600 €3100 11 jaar
Water-water €18700 €5600 €4200 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Ooststellingwerf?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Ooststellingwerf) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Haule is alleen aan te vragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2150 – €4000. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het merk, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHVX16S18(**)3V biedt €2.350,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning FUSIO-WW 11 is dit €3.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Haule

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Barger-Compascuum plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), samen met gewone stroom. Om die reden kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 en €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €335 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen