Warmtepomp Ruurlo

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Middels de info op deze pagina check jij alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Ruurlo. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle nuttige info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Ruurlo!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Ruurlo? Op onze website vind jij bruikbare aanbevelingen. Druk op een van de onderwerpen en jij checkt onmiddellijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Ruurlo?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Ruurlo?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ruurlo

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Ruurlo cruciaal. De zoektocht naar een degelijke installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De vakman bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Lennox installatie). Wat is een geoefende warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.200 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €6.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Ruurlo.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Breskens.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 t/m €21.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Intergas, Remeha, AWB, Nefit). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric product. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ruurlo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ruurlo

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ruurlo uit te werken.

Model warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1400 €1700 5,5 jaar
Lucht-water €5600 €1600 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €5200 €4400 9 jaar
Water-water €18500 €4000 €5500 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Berkelland?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel woningen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Berkelland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Ruurlo kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1000 tot €4150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de NIBE F2040-8 geeft recht op €2.000,00 subsidie en wat betreft de Auer Edel 270 Eau ligt dit op €1.250,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Ruurlo

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Langerak plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) samen met gewone stroom. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2500 en €4200. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €330 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw