Warmtepomp Breskens

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp. Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je handige info voor een warmtepomp in Breskens. Hoe werkt het? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle relevante info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Breskens!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Breskens? Op deze pagina check jij bruikbare tips & tricks. Druk op een van de vragen hieronder, en jij checkt rap alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Breskens?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Breskens?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Breskens

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Breskens aan te raden. De keuze maken voor een bekwame vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Ecoforest warmtepomp). Hoe kies ik een handige vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.500 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €5.500 – €8.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Breskens.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Margraten.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.500 tot zo’n €21.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Intergas, Vaillant, AWB, Nefit). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Breskens

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Breskens

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Breskens te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1400 €1700 5 jaar
Lucht-water €4300 €1700 €2800 9 jaar
Bodem-water €14900 €5000 €3200 9,5 jaar
Water-water €18800 €5700 €4100 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Sluis?
Straks moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Sluis) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Breskens geldt alleen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2350 en €4350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Carrier 30AWH015XD geeft jou €2.150,00 subsidie en wat betreft de Clivet WSHN-EE 121 krijg je €6.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Breskens

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Varik plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 tot €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €285 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen