Warmtepomp Margraten

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Aan de hand van onze vergelijker doorzoek je praktische informatie voor een warmtepomp in Margraten. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Margraten!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Margraten? Aan de hand van de info op deze pagina vind je belangrijke tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en ontdek binnen no-time bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Margraten?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Margraten?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Margraten

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is vrij ingewikkeld. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Margraten onontbeerlijk. De keuze maken voor een vakbekwame specialist is net zo relevant als de taakomschrijving. Deze expert analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Wolf warmtepomp). Hoe herken je een echte installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.450 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €8.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Margraten.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Grofweg bestaan er 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Weerselo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 tot zo’n €20.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Intergas, Remeha, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Margraten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Margraten

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Margraten uit te zoeken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €6200 €2000 €2400 7 jaar
Bodem-water €15300 €5000 €4100 11 jaar
Water-water €18700 €4800 €5800 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Eijsden-Margraten?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan gaan veel huizen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Eijsden-Margraten) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Margraten geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1700 tot €4550. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Haier HP200M2 heeft €1.100,00 subsidie en aangaande de Stiebel-Eltron WPC 07 Cool (232933) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Margraten

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Farmsum plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 tot €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €370 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen