Warmtepomp Weerselo

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het kiezen voor een systeem op gas niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Met behulp van onze website lees jij bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Weerselo. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle relevante specificaties en vind de voordeligste installateur in Weerselo!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Weerselo? Middels onze expertise bekijk jij zinvolle informatie. Druk op een van de vragen hieronder, en bekijk à la minute alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Weerselo?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Weerselo?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Weerselo

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een geoefende warmtepomp installateur in Weerselo onvermijdbaar. De keuze van een bedreven warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De specialist neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Thermia warmtepomp). Wat is een bekwame vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.300 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Weerselo.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Haaren.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €8.000 en €19.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Nefit, Intergas, Atag, Remeha). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een full-electric type. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima product is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Weerselo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Weerselo

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het apparaat is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Weerselo uit te zoeken.

Model warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1700 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €5800 €1900 €2200 8 jaar
Bodem-water €14100 €3500 €4300 9 jaar
Water-water €18100 €4000 €4000 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Dinkelland?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel huizen overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Dinkelland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Weerselo geldt alleen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1450 – €5500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Templari Kita M staat gelijk tot €2.400,00 subsidie en bij de Daikin ERLQ004(**)V3 + EHBX04(**)3V krijg je subsidie tot €1.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Weerselo

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Oud Annerveen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) i.s.m. elektrische energie uit het net. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2950 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €250 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen