Warmtepomp Haaren

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het plaatsen van een systeem op gas volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Met behulp van de info van onze specialisten lees jij praktische informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Haaren. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle praktische info en tips en vind de voordeligste installateur in Haaren!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Haaren? Op deze pagina vind jij zinvolle aanbevelingen. Kies voor een van de vragen hieronder, en jij bekijkt onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Haaren?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Haaren?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haaren

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is best wel pittig. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Haaren onvermijdbaar. De keuze maken voor een doorgewinterde specialist is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek DPA installatie). Hoe kies ik een erkende installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.650 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €5.500 – €7.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Haaren.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen werken we met 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Riethoven.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 t/m €18.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Nefit, Remeha, Atag, Intergas). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een full-electric product. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haaren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Haaren

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haaren te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €2000 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €6000 €2300 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14300 €5300 €4400 10 jaar
Water-water €18500 €4000 €4300 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Haaren?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. De komende jaren moeten veel consumenten overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Haaren) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Haaren kun je enkel aanvragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2550 en €5700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHVH08S18(**)3V biedt €2.000,00 subsidie en bij de Waterkotte Eco Touch DS 5023.5 Ai RC (W/W) is dit €3.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Haaren

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze producten verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Arriën plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in combinatie met gewone stroom. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €3000 tot €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €370 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen