Warmtepomp Arriën

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Met behulp van de tips van onze experts check jij waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Arriën. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle onmisbare tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Arriën!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Arriën? Op deze pagina bekijk jij bruikbare tips & tricks. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je vindt vlug verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Arriën?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Arriën?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Arriën

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel moeilijk. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Arriën cruciaal. De zoektocht naar een aangesloten vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Renson). Hoe kies ik een vakbekwame vakman? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.300 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €5.500 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Arriën.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Kornhorn.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €8.500 tot €18.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Nefit, Vaillant, Remeha, AWB). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een standalone systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Arriën

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Arriën

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Arriën uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1300 €1600 7 jaar
Lucht-water €5400 €1700 €2100 9 jaar
Bodem-water €14100 €4800 €4100 14 jaar
Water-water €17400 €4100 €4500 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Ommen?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel gezinnen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Ommen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Arriën geldt alleen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2450 en €5850. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec BWP 307 biedt €1.100,00 subsidie en voor de Western Airconditioning ZETA REV HP XT 3.2 is dit €4.250,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Arriën

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Sondel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in samenwerking met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2850 – €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €335 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen