Warmtepomp Kornhorn

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten kijken naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Op onze website achterhaal je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Kornhorn. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle praktische tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Kornhorn!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Kornhorn? Hieronder doorzoek je belangrijke info. Druk op een van de onderwerpen en jij bekijkt à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Kornhorn?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kornhorn?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kornhorn

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk pittig. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Kornhorn onmisbaar. Het selecteren van een bedreven expert doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Nefit). Hoe ben ik verzekerd van een echte installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.250 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €5.000 – €6.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Kornhorn.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Tuil.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 t/m €20.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Vaillant, Remeha, Nefit, Intergas). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een full-electric product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kornhorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kornhorn

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kornhorn te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1700 €1800 4 jaar
Lucht-water €5900 €1500 €2000 6 jaar
Bodem-water €15300 €5000 €3700 9 jaar
Water-water €18000 €5900 €5700 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Grootegast?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel huizen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Grootegast) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Kornhorn is alleen van toepassing op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2650 – €5550. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Fujitsu Waterstage Comfort DUO 06 geeft recht op €1.800,00 subsidie en m.b.t. de Hautec HCS-PN-124/2T (88ST2402SDPN5) ligt dit op €8.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Kornhorn

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Den Ilp plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 – €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €320 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw