Warmtepomp Den Ilp

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het vervangen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten investeren in een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op de info op deze pagina bekijk jij tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Den Ilp. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle belangrijke details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Den Ilp!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Den Ilp? Via onze specialisten doorzoek jij nuttige tips en adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en vind snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Den Ilp?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Den Ilp?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Den Ilp

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Den Ilp benodigd. Het kiezen van een competente installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Kensa systeem). Waar vind ik een doorgewinterde warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.350 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Den Ilp.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal zien we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Nieuwe Pekela.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De investering ligt tussen de €9.000 tot €18.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Remeha, AWB, Nefit, Atag). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire product is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Den Ilp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Den Ilp

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Den Ilp uit te rekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1700 €1900 6 jaar
Lucht-water €6600 €2300 €2800 8 jaar
Bodem-water €14100 €3900 €4000 9,5 jaar
Water-water €17600 €5300 €4000 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Landsmeer?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Landsmeer) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Den Ilp geldt alleen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1050 – €5300. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta AWR 0025TS DHW2 XE geeft recht op €1.650,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti ENX012WL ligt dit op €2.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Den Ilp

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Wekerom plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2900 – €4800. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €365 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen