Warmtepomp Wekerom

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het aansluiten van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Middels onze vergelijker doorzoek je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Wekerom. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Wekerom!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Wekerom? Op deze pagina doorzoek jij belangrijke tips. Klik op een van de vragen hieronder, en check snel alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Wekerom?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wekerom?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wekerom

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Wekerom aan te raden. De zoektocht naar een degelijke installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Waterkotte warmtepomp). Wat is een vakbekwame installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.400 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €3.500 – €8.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.500 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wekerom.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Haastrecht.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.000 t/m €18.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Nefit, Remeha, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric product. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wekerom

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wekerom

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wekerom uit te rekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1800 €1700 5,5 jaar
Lucht-water €5400 €1600 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €4700 €2900 14 jaar
Water-water €17400 €4500 €4600 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Ede?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel consumenten overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Ede) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Wekerom is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1900 – €4550. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Templari Kita S 3Phase 2-10 kW geeft recht op €1.900,00 subsidie en aangaande de Daikin ERLQ006(**)3+ EHBH08(**)3V ligt dit op €1.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wekerom

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Ouddorp plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in combinatie met standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2700 tot €4300. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €310 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw