Warmtepomp Haastrecht

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is een warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts check jij alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Haastrecht. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle cruciale tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Haastrecht!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Haastrecht? Door onze experts check je praktische informatie. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je leest meteen verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Haastrecht?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Haastrecht?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haastrecht

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal pittig. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Haastrecht aan te raden. De zoektocht naar een bedreven expert is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Eneco installatie). Waar vind ik een betrouwbare vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.750 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €3.000 – €8.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Haastrecht.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Doorgaans zien we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Rijs.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 t/m €18.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Nefit, Atag, Remeha, Intergas). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een standalone oplossing. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haastrecht

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Haastrecht

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haastrecht uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1700 €1500 5 jaar
Lucht-water €5700 €2200 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €4700 €4200 12 jaar
Water-water €17800 €4800 €5300 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Vlist?
Straks moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Vlist) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Haastrecht kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1700 en €4650. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHBH16(**)9W geeft jou €2.400,00 subsidie en aangaande de Waterkotte Eco Touch DS 5056.5T (W/W) krijg je €6.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Haastrecht

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Augsbuurt plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met gewone stroom. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 – €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €320 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen