Warmtepomp Augsbuurt

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het aansluiten van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Geholpen door deze website lees je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Augsbuurt. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare specificaties en check prijzen van een installateur in Augsbuurt!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Augsbuurt? Middels onze expertise check je belangrijke tips. Klik op een veelgestelde vraag en jij bekijkt rap alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Augsbuurt?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Augsbuurt?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Augsbuurt

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is nogal pittig. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Augsbuurt cruciaal. De zoektocht naar een handige vakman is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Solarfocus). Hoe kies ik een echte installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.750 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €7.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Augsbuurt.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Koudum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 tot €19.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Nefit, AWB, Atag, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een standalone product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Augsbuurt

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Augsbuurt

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Augsbuurt vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1500 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €4700 €2300 €2100 7 jaar
Bodem-water €14700 €4800 €4800 10 jaar
Water-water €18500 €5200 €5000 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel Nederlanders wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Augsbuurt kun je enkel aanvragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2800 tot €5050. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec L 16Split-HM geeft jou €2.500,00 subsidie en bij de Wolf BWL-1-10 I krijg je €1.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Augsbuurt

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Spaubeek plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) samen met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2850 tot €4300. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €390 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw