Warmtepomp Koudum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Op warmtepompspot.nl ontdek je praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Koudum. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle cruciale details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Koudum!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Koudum? Middels onze expertise vind je zinvolle tips & tricks. Klik op een van de onderwerpen en check meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Koudum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Koudum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Koudum

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Om die reden is een echte warmtepomp installateur in Koudum aan te raden. Het selecteren van een handige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Pico Energy). Waar vind ik een aangesloten vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.200 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €4.500 – €7.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Koudum.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel zien we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Twijzelerheide.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 en €21.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Nefit, Vaillant, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een all-electric systeem. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Koudum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Koudum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Koudum vast te stellen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1800 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €5000 €2500 €2800 6 jaar
Bodem-water €15100 €5000 €3900 14 jaar
Water-water €18700 €4900 €5900 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Koudum kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1550 – €4600. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Fujitsu Waterstage HT 14 heeft €2.250,00 subsidie en voor de Hautec HCS-PN-15A (88SF015ASDPA1) heb je recht op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Koudum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Deventer plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €3000 – €4800. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €370 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw