Warmtepomp Deventer

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is de keuze voor gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is een warmtepomp installatie. Door de tips van onze experts vind jij tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Deventer. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle praktische specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Deventer!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Deventer? Op deze pagina bekijk jij handige info. Klik op een van de vragen hieronder, en je leest vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Deventer?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Deventer?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Deventer

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Deventer onmisbaar. Het kiezen van een aangesloten warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check A1 Green Energy verwarming). Hoe herken je een echte installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.550 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €4.000 – €7.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Deventer.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Nieuwendijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.500 t/m €18.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Atag, Remeha, AWB, Intergas). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een full-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Deventer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Deventer

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Deventer te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1000 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €6500 €2100 €2600 9 jaar
Bodem-water €14400 €5700 €2800 9,5 jaar
Water-water €17400 €5200 €5400 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Deventer?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Deventer) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Deventer is alleen van toepassing op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2100 tot €4150. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta AWR 0101T DHW2 XE SL heeft €2.950,00 subsidie en m.b.t. de Galletti LEP 042ML heb je recht op €6.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Deventer

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Werkendam plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht samen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2550 tot €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €365 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw