Warmtepomp Werkendam

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Met behulp van warmtepompspot.nl check jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Werkendam. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Werkendam!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Werkendam? Middels onze expertise achterhaal je handige info. Selecteer een van de vragen hieronder, en je ontdekt binnen no-time bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Werkendam?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Werkendam?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Werkendam

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk pittig. Daarom is een geoefende warmtepomp installateur in Werkendam aan te raden. Het kiezen van een vakkundige expert doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Hij neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk CTA warmtepomp). Hoe herken je een vakbekwame warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.750 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.500 – €7.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Werkendam.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak zien we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Halle.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.000 t/m €20.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, Atag, Vaillant, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Werkendam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Werkendam

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Werkendam uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1900 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €5200 €2100 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €3800 €3800 12 jaar
Water-water €17100 €5300 €4300 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Werkendam?
In 2030 moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel consumenten overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Werkendam) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Werkendam kan jij uitsluitend toepassen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2900 tot €4100. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Thercon Sanistage DSW300H+ heeft €1.100,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHBH08(**)9W heb je recht op €1.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Werkendam

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Oudebildtzijl plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 tot €4500. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €325 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen