Warmtepomp Halle

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kijken naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is de populaire warmtepomp. Middels de info van onze specialisten doorzoek jij handige info m.b.t. een warmtepomp in Halle. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle belangrijke info en vergelijk direct alle installateurs in Halle!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Halle? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij zinvolle adviezen. Druk op een van de onderwerpen en je leest direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Halle?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Halle?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Halle

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is vrij complex. Juist om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Halle onvermijdbaar. Het kiezen van een competente vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Galletti installatie). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.350 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €3.500 – €8.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Halle.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal ontwaren we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Ritthem.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 t/m €19.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Atag, AWB, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Halle

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Halle

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het systeem is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Halle vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1000 €1800 7 jaar
Lucht-water €4700 €1700 €2400 9 jaar
Bodem-water €15400 €4800 €4600 10,5 jaar
Water-water €17800 €4100 €4900 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Bronckhorst?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Bronckhorst) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Halle is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2550 en €4200. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHSXB16P50(**) staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en wat betreft de Weider SW210egw krijg je subsidie tot €4.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Halle

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Baaium plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in combinatie met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 en €4200. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €270 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen