Warmtepomp Baaium

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het plaatsen van een systeem op gas volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten kiezen voor een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Op deze website bekijk jij waardevolle informatie m.b.t. een warmtepomp in Baaium. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle onmisbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Baaium!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Baaium? Door onze experts vind je praktische tips & tricks. Kies voor een van de onderwerpen en vind rap verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Baaium?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Baaium?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Baaium

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Baaium cruciaal. Het selecteren van een handige vakman doet niet onder voor de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Technibel). Wat is een doorgewinterde vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.250 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €3.500 – €6.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Baaium.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Krimpen aan den IJssel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €7.000 tot €21.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, AWB, Remeha, Atag, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een standalone type. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een prima oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Baaium

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Baaium

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Baaium uit te zoeken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1800 €1000 6 jaar
Lucht-water €6900 €2400 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €5300 €3000 9,5 jaar
Water-water €17200 €4500 €5200 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Littenseradiel?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Littenseradiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Baaium kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2900 – €4700. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type systeem, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Alpha Innotec LW 121A-HT 2 staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en aangaande de Wolf BWL-1S(B) 10/400V krijg je subsidie tot €2.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Baaium

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Sprundel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met gewone stroom. Om die reden kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 en €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €290 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen