Warmtepomp Nieuwendijk

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het aanvragen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Middels onze vergelijker achterhaal je alle details voor een warmtepomp in Nieuwendijk. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle belangrijke details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Nieuwendijk!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwendijk? Hieronder vind je handige adviezen. Klik op een veelgestelde vraag en je vindt meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Nieuwendijk?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Nieuwendijk?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuwendijk

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal moeilijk. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Nieuwendijk onmisbaar. De keuze van een degelijke specialist is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ecensy systeem). Hoe kies ik een bedreven installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.500 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €5.000 – €7.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Nieuwendijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Zandberg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot €21.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Remeha, Nefit, Intergas, Vaillant). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische type. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwendijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwendijk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwendijk uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €2000 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €6600 €2300 €2600 6 jaar
Bodem-water €14300 €3500 €3800 12,5 jaar
Water-water €18900 €5200 €4700 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Werkendam?
Straks moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel consumenten uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Werkendam) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Nieuwendijk geldt alleen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2500 tot €5850. Het totale bedrag heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S80 RAS6WH(V)NPE+RWH6(V)NFWE+200L staat gelijk tot €2.900,00 subsidie en met betrekking tot de Viessmann Vitocal 300-G BW 301.B06 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Nieuwendijk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Halle plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 en €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €325 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen