Warmtepomp Zandberg

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is de keuze voor een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op deze webpagina vind jij handige tips & tricks over een warmtepomp in Zandberg. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle belangrijke tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Zandberg!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Zandberg? Middels onze expertise doorzoek jij belangrijke tips. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je leest rap bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Zandberg?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zandberg?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zandberg

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is nogal pittig. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Zandberg onmisbaar. De keuze van een degelijke installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De vakman bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Western Airconditioning systeem). Wat is een betrouwbare vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.750 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zandberg.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak zien we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hoenderloo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 – €18.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Intergas, Vaillant, Atag, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een standalone type. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zandberg

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zandberg

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zandberg te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1800 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €2000 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €14800 €4200 €3900 9,5 jaar
Water-water €17700 €4700 €4300 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Borger-Odoorn) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Zandberg is alleen van toepassing op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1400 – €4000. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-M 201.D10 biedt €2.100,00 subsidie en wat betreft de ECOTEQ HQ 12 is dit €2.250,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Zandberg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze modellen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Ritthem plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 – €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €395 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw