Warmtepomp Hoenderloo

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is de keuze voor gasgestookte cv-ketels geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten investeren in een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Geholpen door de tips van onze experts check je waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Hoenderloo. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle onmisbare informatie en check prijzen van een installateur in Hoenderloo!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Hoenderloo? Via onze specialisten doorzoek jij handige tips & tricks. Klik op een veelgestelde vraag en check rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Hoenderloo?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hoenderloo?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoenderloo

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is vrij pittig. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Hoenderloo onontbeerlijk. Het selecteren van een aangesloten expert is net zo relevant als de taakomschrijving. De specialist inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Enerso warmtepompen). Wat is een officiële vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.400 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.500 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hoenderloo.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Sint Pancras.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot zo’n €20.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Vaillant, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een standalone systeem. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoenderloo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hoenderloo

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoenderloo te berekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €2000 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €5900 €1500 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €5700 €2900 12,5 jaar
Water-water €18500 €4800 €5500 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Apeldoorn?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overstappen op duurzame energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Apeldoorn) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Hoenderloo is alleen van toepassing op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2800 tot €5050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het model, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Emmeti EH1315DC geeft recht op €2.400,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec WZS 42K3M ligt dit op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hoenderloo

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Boornbergum plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2800 – €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €345 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw