Warmtepomp Boornbergum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het kiezen voor een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Middels de info op deze pagina bekijk jij praktische informatie betreffende een warmtepomp in Boornbergum. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle belangrijke specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Boornbergum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Boornbergum? Op onze website bekijk je zinvolle adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en vind meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Boornbergum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Boornbergum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Boornbergum

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is nogal moeilijk. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Boornbergum onontbeerlijk. Het kiezen van een aangesloten installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check SPRSUN warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.200 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €3.000 – €6.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Boornbergum.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Lutjewinkel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 tot €21.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, AWB, Atag, Intergas, Vaillant). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een all-electric product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boornbergum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Boornbergum

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boornbergum uit te werken.

Bron warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1800 €1400 5 jaar
Lucht-water €6900 €1600 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €15300 €4200 €3700 11 jaar
Water-water €17400 €5600 €5300 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Smallingerland?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment moeten veel woningen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Smallingerland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Boornbergum kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2300 tot €5800. De uiteindelijke subsidie hangt af van het model, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Auer Edel D 270 Air 1-Ech geeft recht op €1.250,00 subsidie en aangaande de Climaveneta WWR 0041TS MTD2 ligt dit op €3.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Boornbergum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Ubbergen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2850 tot €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €320 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen