Warmtepomp Lutjewinkel

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is de keuze voor een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op deze website bekijk jij waardevolle informatie voor een warmtepomp in Lutjewinkel. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle praktische details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Lutjewinkel!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Lutjewinkel? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je handige adviezen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en check meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Lutjewinkel?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Lutjewinkel?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lutjewinkel

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk gecompliceerd. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Lutjewinkel onmisbaar. De keuze van een deskundige vakman is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Remko warmtepomp). Waar vind ik een geoefende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.200 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €5.000 – €7.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Lutjewinkel.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wagenborgen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.000 en €19.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Nefit, Intergas, Atag, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lutjewinkel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lutjewinkel

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lutjewinkel vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1300 €1100 5 jaar
Lucht-water €4300 €1700 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €14100 €4000 €3100 9 jaar
Water-water €17100 €4700 €4800 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hollands Kroon?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Hollands Kroon) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Lutjewinkel is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2800 tot €4600. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het model, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de GENERAL Waterstage comfort 05 geeft jou €1.700,00 subsidie en bij de Pico Energy NDB S08EuC krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Lutjewinkel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Enter plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met gewone stroom. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2650 tot €4800. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €305 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw