Warmtepomp Wagenborgen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is de keuze voor een systeem op gas geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Door deze webpagina lees je concrete informatie over een warmtepomp in Wagenborgen. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Wagenborgen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Wagenborgen? Hieronder lees je zinvolle aanbevelingen. Druk op een onderwerp en ontdek eenvoudig verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Wagenborgen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Wagenborgen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wagenborgen

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is best wel pittig. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Wagenborgen onmisbaar. De keuze van een doorgewinterde specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Mitsubishi Heavy Industries warmtepomp). Wat is een aangesloten installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.350 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wagenborgen.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Grashoek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 t/m €18.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Nefit, Intergas, Atag). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wagenborgen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wagenborgen

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wagenborgen te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1200 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €4500 €2000 €2000 6 jaar
Bodem-water €15400 €3600 €3800 11 jaar
Water-water €17400 €4000 €5600 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Delfzijl?
Straks moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel consumenten uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Delfzijl) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Wagenborgen is alleen van toepassing op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1100 en €5900. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Stiebel-Eltron WWK 300 PV (231103) heeft €1.250,00 subsidie en voor de CTC EcoAir 510M 230V + CTC Ecologic heb je recht op €2.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wagenborgen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Oostkapelle plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2900 – €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €400 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw