Warmtepomp Enter

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van gas is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op warmtepompspot.nl vind jij alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Enter. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle onmisbare informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Enter!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Enter? Aan de hand van de info op deze pagina check je praktische aanbevelingen. Klik op een veelgestelde vraag en je vindt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Enter?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Enter?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Enter

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Enter aan te raden. Het selecteren van een aangesloten warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Aerfor subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een officiële installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.750 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €5.500 – €8.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. Deze warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Enter.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak werken we met twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Oostkapelle.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot zo’n €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Atag, AWB, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een full-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Enter

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Enter

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Enter uit te zoeken.

Soort warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1400 €1900 7 jaar
Lucht-water €6400 €1600 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €15400 €5000 €2600 11 jaar
Water-water €17800 €5400 €4500 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Wierden?
In 2030 moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel woningen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Wierden) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Enter is alleen van toepassing op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1500 tot €5050. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de CLINT CHA/K/WP 202-P geeft jou €5.450,00 subsidie en voor de NIBE F1155-16 (W/W) krijg je €3.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Enter

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Zeeland plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €3000 – €4000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €340 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen