Warmtepomp Zeeland

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het aansluiten van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Via de info van onze specialisten doorzoek je nuttige info betreffende een warmtepomp in Zeeland. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare info en bekijk de tarieven via een installateur uit Zeeland!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Zeeland? Via onze specialisten vind jij bruikbare aanbevelingen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en ontdek ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Zeeland?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Zeeland?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zeeland

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk pittig. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Zeeland aan te raden. De keuze van een vakkundige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over NEXTHERM systeem). Hoe herken je een bedreven installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €5.500 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in toepasbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zeeland.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hollum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €7.500 t/m €18.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Intergas, Nefit, Atag, Vaillant). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een full-electric product. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zeeland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zeeland

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zeeland te ontcijferen.

Model warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1600 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €6600 €1700 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €14700 €5100 €2700 14,5 jaar
Water-water €17200 €5600 €4700 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Landerd?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Landerd) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Zeeland is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1650 tot €5100. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-M-E-AC 201.D08 geeft jou €1.900,00 subsidie en met betrekking tot de ECOTEQ SZ 16 krijg je €2.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zeeland

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Rogat plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 tot €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €340 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw