Warmtepomp Hollum

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is de keuze voor een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op de info op deze pagina lees jij relevante tips bij het kiezen van een warmtepomp in Hollum. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle nuttige tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Hollum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Hollum? Op onze website check jij bruikbare info. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en bekijk rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hollum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Hollum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hollum

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Hollum onontbeerlijk. De zoektocht naar een bekwame warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De vakman keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek GREE warmtepompen). Wat is een geoefende warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.400 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €3.000 – €6.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hollum.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Sirjansland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 t/m €20.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Intergas, Nefit, AWB, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone installatie. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hollum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hollum

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hollum uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1900 €1900 5 jaar
Lucht-water €5800 €2300 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €3700 €2700 14,5 jaar
Water-water €18200 €4600 €5100 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Ameland?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Ameland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Hollum is alleen aan te vragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1250 – €5800. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW verdien je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Energie EST ECO250isx heeft €1.250,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec WZSV162H3M heb je recht op €3.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hollum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Borne plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht samen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2900 tot €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €325 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen