Warmtepomp Borne

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het aanvragen van de gasgestookte ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Middels de tips van onze experts doorzoek jij praktische informatie voor een warmtepomp in Borne. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle cruciale info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Borne!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Borne? Door onze experts vind jij nuttige tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en je vindt snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Borne?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Borne?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Borne

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is vrij pittig. Juist om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Borne cruciaal. Het selecteren van een vakkundige expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Tesy warmtepomp). Hoe kies ik een ervaren warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.650 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €4.000 – €7.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en water om te douchen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Borne.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Molenend.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot €18.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, AWB, Vaillant, Atag, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een standalone type. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Borne

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Borne

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Borne uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1500 €1800 7 jaar
Lucht-water €5800 €1800 €2300 9 jaar
Bodem-water €15000 €4700 €3300 9 jaar
Water-water €17400 €5600 €4300 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Borne?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Borne) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Borne kan jij uitsluitend toepassen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1000 en €5300. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Auer HRC70-35-tri heeft €3.550,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta WWR 0091T DHW2 heb je recht op €5.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Borne

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Uitgeest plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), samen met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 tot €4500. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €395 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw