Warmtepomp Molenend

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het plaatsen van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van gas is de populaire warmtepomp. Via de tips van onze experts lees jij waardevolle informatie over een warmtepomp in Molenend. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle nuttige tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Molenend!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Molenend? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij praktische tips en adviezen. Kies voor een van de vragen hieronder, en je leest direct bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Molenend?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Molenend?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Molenend

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Molenend benodigd. Het selecteren van een betrouwbare specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Sirac warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen januari 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.300 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €8.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Voor je verwarming in huis en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Molenend.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Wanssum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 en €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, AWB, Remeha, Atag, Nefit). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone product. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Molenend

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Molenend

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Molenend te bepalen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1500 €1100 5 jaar
Lucht-water €6000 €2300 €2400 6 jaar
Bodem-water €15100 €4000 €2500 10,5 jaar
Water-water €18600 €4900 €5000 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Tytsjerksteradiel?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Tytsjerksteradiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in januari 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Molenend is alleen aan te vragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen januari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 tot €5850. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de GENERAL Waterstage Comfort 16F staat gelijk tot €2.600,00 subsidie en aangaande de Pico Energy NDX D10EuC krijg je subsidie tot €2.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Molenend

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Erichem plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) samen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 en €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €285 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen