Warmtepomp Erichem

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het plaatsen van de gasgestookte ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Door deze webpagina lees je concrete informatie over een warmtepomp in Erichem. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle nuttige info en vergelijk direct alle installateurs in Erichem!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Erichem? Hieronder achterhaal je praktische tips. Selecteer een item uit onze FAQ en vind binnen no-time alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Erichem?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Erichem?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Erichem

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Hierom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Erichem aan te raden. Het kiezen van een ervaren vakman is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Ariston subsidie). Hoe herken je een aangesloten installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.650 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Erichem.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Ootmarsum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €6.000 – €20.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Vaillant, Intergas, AWB, Atag). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Erichem

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Erichem

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Erichem uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1600 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €6500 €2500 €2200 7 jaar
Bodem-water €15300 €5500 €3400 10,5 jaar
Water-water €17000 €4100 €5500 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Buren?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Buren) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Erichem kun je enkel aanvragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1650 – €5750. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de CLINT CHA/ML/ST/WP 262-P staat gelijk tot €5.700,00 subsidie en bij de NRGTEQ TNG30 (W/W) krijg je subsidie tot €4.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Erichem

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Zeijerveld plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2750 tot €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €355 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen