Warmtepomp Zeijerveld

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het laten installeren van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van gas is een warmtepomp. Door warmtepompspot.nl vind je uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Zeijerveld. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle relevante tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Zeijerveld!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Zeijerveld? Door onze experts check je praktische tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Zeijerveld?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zeijerveld?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zeijerveld

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is best wel complex. Om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Zeijerveld benodigd. Het selecteren van een echte installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Inovatech GmbH systeem). Hoe herken je een officiële warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.750 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €14.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zeijerveld.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Holwerd.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.000 tot zo’n €19.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Atag, AWB, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zeijerveld

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zeijerveld

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zeijerveld uit te rekenen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1800 €1400 5 jaar
Lucht-water €5100 €1900 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €5500 €2500 11,5 jaar
Water-water €18100 €5400 €5100 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Assen?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel consumenten overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Assen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Zeijerveld kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1700 tot €5650. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWB-E-AC 221.C10 staat gelijk tot €2.200,00 subsidie en m.b.t. de ELCO Aerotop G12 krijg je subsidie tot €2.500,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Zeijerveld

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Rosmalen plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2650 tot €4100. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €385 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen