Warmtepomp Rosmalen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is de keuze voor een gasgestookt systeem bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Aan de hand van deze webpagina ontdek je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Rosmalen. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante info en vergelijk direct alle installateurs in Rosmalen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Rosmalen? Op onze website achterhaal je praktische aanbevelingen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je leest rap alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Rosmalen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Rosmalen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Rosmalen

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Rosmalen onmisbaar. Het kiezen van een deskundige specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check GREE installatie). Hoe kies ik een erkende warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.200 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Rosmalen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans zien we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Bosschenhoofd.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.000 en €18.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Intergas, Nefit, Vaillant, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Rosmalen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Rosmalen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Rosmalen te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1000 €1900 6 jaar
Lucht-water €5700 €2200 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14700 €4700 €3800 13,5 jaar
Water-water €17300 €4900 €5100 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente s-Hertogenbosch?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel consumenten wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente s-Hertogenbosch) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Rosmalen kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1400 – €5250. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Nefit EnviLine A/W Split 7.0 TS-S staat gelijk tot €1.750,00 subsidie en met betrekking tot de ARTEL SHP8RL24 krijg je subsidie tot €1.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Rosmalen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Laag-Keppel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht i.s.m. elektrische energie uit het net. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4500. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €255 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen