Warmtepomp Laag-Keppel

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Middels deze webpagina lees je bruikbare informatie voor een warmtepomp in Laag-Keppel. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle cruciale informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Laag-Keppel!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Laag-Keppel? Middels onze expertise check jij bruikbare informatie. Maak een keuze uit een onderwerp en jij checkt snel alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Laag-Keppel?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Laag-Keppel?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Laag-Keppel

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is best wel pittig. Vandaar is een handige warmtepomp installateur in Laag-Keppel onmisbaar. Het kiezen van een vakkundige expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De specialist verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Tesy). Hoe ben ik verzekerd van een competente installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.550 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €5.000 – €7.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Laag-Keppel.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal zijn er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Ulft.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De investering ligt tussen de €5.000 en €21.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Nefit, Remeha, AWB, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Laag-Keppel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Laag-Keppel

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de aanschafprijs is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Laag-Keppel te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1000 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €4900 €2100 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €3900 €2500 14 jaar
Water-water €17400 €4200 €4400 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bronckhorst?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen overstappen op duurzame energie (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Bronckhorst) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Laag-Keppel geldt alleen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2750 en €4900. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Galletti LCP 051MS staat gelijk tot €5.450,00 subsidie en wat betreft de Hautec HCS-PN-42A (88SF0301SDPA5) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Laag-Keppel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Dokkum plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) i.s.m. elektrische energie uit het net. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €285 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen