Warmtepomp Dokkum

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het aanvragen van een systeem op gas volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Aan de hand van deze webpagina check jij alle details voor een warmtepomp in Dokkum. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle onmisbare info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Dokkum!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Dokkum? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je belangrijke adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en ontdek vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Dokkum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Dokkum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Dokkum

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is vrij complex. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Dokkum benodigd. De keuze maken voor een erkende vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Climaveneta verwarming). Wat is een echte vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.400 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Dokkum.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Nij Altoenae.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €6.000 – €20.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Atag, Intergas, AWB, Nefit). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dokkum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Dokkum

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dokkum te berekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1900 €1500 6 jaar
Lucht-water €5600 €2400 €2400 8 jaar
Bodem-water €14700 €4200 €3600 10 jaar
Water-water €18800 €4600 €5500 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Dongeradeel?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Dongeradeel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Dokkum is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2200 – €4300. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Climaveneta BRAN2 0041m staat gelijk tot €2.000,00 subsidie en aangaande de Galletti LEW 042HS krijg je subsidie tot €6.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Dokkum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Westerlee plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2750 – €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €300 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen